Hoe plaats ik een dakgoot?
Goten bestaan in allerlei maten en materialen. Meestal gebruikt men voor duurzame goten zink. De vorm kan rond of hoekig zijn. Er wordt vaak van uitgegaan dat hoe groter een dakoppervlak is, hoe groter de goot moet zijn. De afmeting van de goot bepaalt echter niet de afvoercapaciteit. Deze wordt bepaald door het aantal en de afmetingen van de hemelwaterafvoerbuizen (regenpijpen). Een aspect waarmee bij de afmeting van de goot rekening gehouden moet worden is de waterlijn van het dak. Deze moet ruim binnen de goot liggen om overslaand water bij hevige regenbuien te voorkomen.Klik hier om de instructiefilm te bekijken.
U heeft nodig aan materiaal:
- Goot
- Eindstuk
- Gootbeugels (ÃÆÃÂ©ÃÆÃ©n per 60 cm, maximaal)
- Klemverbinding (alleen bij mastgoten)
- 8mm Pluggen en (roestvrijstalen) schroeven
- Koord
En aan gereedschap:
- Boormachine
- Steenboor van 8 mm
- Fijngetande (ijzer)zaag
- Soldeergereedschap (niet noodzakelijk, Dasco BV levert kant-en-klare goten)
- Schuurpapier of vijl
- Waterpas
- Rolmaat

Stap 1: plaats van de gootbeugels bepalen
- Bepaal eerst de plaats van de eerste en laatste gootbeugel. De afstand tussen de beugels moet telkens 50 cm tot maximaal 60 cm zijn om te vermijden dat de goot op termijn gaat doorhangen. De formule is simpel: aantal beugels = (lengte dakrand / 50 cm of 60 cm) + 1.
- Teken met potlood waar de eerste en laatste beugel moeten komen. Zorg daarbij dat de afstand tot de hoek links en rechts gelijk is.
- Teken de boorgaten in de eerste beugel af, zodanig dat de bovenkant van de goot 1 à 2 cm onder de dakrand komt te hangen (gebruik hiervoor eventueel een kort stuk dakgoot of het eindstuk).
- Boor nu gaten van 8 mm, bevestig de pluggen en schroef de beugel stevig vast tegen muur of stormplank met roestvrije stalen schroeven.

Stap 2: beugels bevestigen
- Span een koord tussen de onderkant van de twee buitenste beugels en zorg met behulp van een waterpas ervoor dat de helling van de dakgoot 3 mm per meter bedraagt. Bij een goot van 6 meter komt de laatste beugel dus ongeveer 15 mm (6 x 2,5 mm) onder de waterpaslijn te hangen. Aan de kant waar de uitstroom plaatsvindt (waar het tapeind komt).
- Bevestig ook de laatste beugel met pluggen en schroeven.
- Teken vervolgens de boorgaten af voor de resterende beugels en bevestig deze tegen de muur of stormplank of op het dakbeschot onder het plastic (indien aanwezig). Let erop dat alle beugels netjes de helling van het gespannen koord volgen. Buig zo nodig de gootbeugel wat bij.

Stap 3: goot op maat maken
- Zaag nu de goot op maat. Om deze in te korten kunt u het best een fijngetande (ijzer)zaag gebruiken.
- Soldeer vervolgens het eindstuk aan de goot.Klik hier om de instructiefilms van het solderen te bekijken.
Dasco B.V. levert ook goten met ingesoldeerde eindstukken. - Bij de zinken mastgoten kunt u beide delen met elkaar verbinden via een klemverbinding (afdichting d.m.v. een rubberen strip). Maak de twee gootuiteinden goed schoon en leg de klemverbinding eerst om de voor- en daarna om de achterzijde van de goot. Bij de zinken bakgoten moeten de lengtes aan elkaar gesoldeerd worden. Bij lengtes langer dan 12 meter moet u een expansiestuk tussen de goten solderen. Dit om het uitzetten en krimpen van de goot te kunnen opvangen.

Stap 4: goot ophangen
- Hang de goot in de beugels. Zorg ervoor dat de klemstrips van de beugels overal omhoog gebogen zijn.
- Houd de achterkant van de goot omhoog, zodat je de voorkant over de beugel kunt schuiven en de goot zo in de beugels kan laten zakken.
- Zet de goot vast met de klemstrips.
- Bij langere goten is het handiger en veiliger om de afzonderlijke lengtes op de uiteindelijke posities aan elkaar te solderen.